MAHLEPLI KURABIYELER


Dün oglumun okulunun bahcesinde sinif kasalari icin kermes (burada flohmarkt deniliyor) vardi. Tüm veliler birseyler yapmisti. Kimi veli, masa kurup eski esyalarini, kimi cocuklar da yere battaniyelerini serip oyuncaklarini satti. Bazi veliler de gelen ziyaretcilere satilmak üzere yiyecek birseyler hazirladi. Ben de bunlardan biriydim. Ne mi yaptim? Mahlepli kurabiye tabii ki...

Satin alanlardan oldukca olumlu tepkiler aldim. Ama mahlepin nasil bir baharat oldugunu Alman arkadaslara bir türlü tam olarak anlatamadim. Bu nedenle mahlep hakkinda ufak capli bir arastirma yaptim ve asagida sizlerle de paylasmak istedim. Keske bu arastirmayi daha önce yapsaymisim o zaman soranlara daha iyi izah edebilirdim. Neyse, hic degilse artik ben de bu bitki hakkinda daha iyi bilgi sahibiyim. Sinifimiz icin bu senelik benden bu kadar, yeni dönemde Allah Kerim....

Malzemeler;

200 gr. tereyağı (yumuşamış)
1 çay bardağı yoğurt
1 çaybardağı sıvıyağ
3 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
aldığı kadar un
1 yumurtanın sarısı (üzerine sürmek için)
susam, çörekotu
Hazirlanisi;
Yumuşamış tereyagi ile şekeri iyice cirpin, daha sonra içine yoğurt, sıvıyağ, şeker ve tuzu ilave edin. Iyice karistirin, mahlebi ve aldığı kadar un ilave edin, bir güzel yogurun ( kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olmalı). Hamuru 4-5 mm kalınlığında açın ve kalıplarla kesip tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Dilerseniz susam ve çörek otu serpistirin.
175°C’ye ısıtılmış fırında hafif pembeleşinceye kadar (yaklaşık 20 – 30dk.) pişirin.

Afiyet olsun...

Simdi biraz su mahlepten bahsedelim:

MAHLEP NEDIR?
Diğer İsimleri :İdrisağacı, Prunus mahaleb, Rosaceae

Botanik Bilgi : Gülgiller (Rosaceae) familyasından, İdrisağacı olarak da bilinen kısa boylu bir çalıdır. Bazen de 8 - 10 m’ye ulaşan ve kışın yaprağını döken ufak bir ağaçtır. Genç sürgünleri tüylüdür. Yapraklar dairemsi veya geniş yumurta biçimindedir. Boyları 3 - 6 cm, kenarları dişli, alt yüzlerinde ana damar boyunca tüyler vardır. Güzel kokulu çiçekleri beyaz renktedir. Küçük, 5 - 6 mm büyüklüğündeki meyve olgunlaşınca siyah bir renk alır.

Yetiştirildiği Yerler : Vatanı Avrupa ve Batı Asya’dır. Türkiye de ise Tokat, Niksar, Zile, Amasya, Çorum ve Mardin gibi dağ yamaçlarında, kalkerli arazide rastlanır.

Kullanıldığı Yerler : Kurutulan meyveleri baharat (Mahlep) olarak kullanılır. Özellikle hamur işi pastalara kendine has hoş bir koku vermektedir. Meyvelerin içindeki sert kabuklu tohumlar, yaygın biçimde baharat olarak kullanıldığı gibi ayrıca kuvvet verici, balgam ve idrar söktürücü ilâç ve afrodizyak olarak da değerlendirilir.


Faydaları :İdrar söktürücüdür. Tonik etkisi vardır. Afrodiziyak olarak kullanılır. Astım, balgam sökücü olarak kullanılır. Prostat büyümesinde, Şekeri düşürmede faydalıdır, Cinsel gücü artırıcı etkisi vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Nazik yorumlariniza kalpten tesekkürlerimle..::))